Het KladBlog

The stuff that is going through my mind….

……over tot de orde van de dag?

maart10

Hoe ga je van een “in Memoriam” weer over naar “de orde van de dag”? En als ík daar al mee worstel, hoe moet het dan wel niet zijn voor iedere (groot)ouder die zijn/haar (klein)kind heeft moeten begeleiden naar de laatste rustplaats? Waarschijnlijk hadden ze graag die plek ingenomen. Maar ook dat is geen oplossing, zeker niet als je nog meer kinderen hebt, die ook gewoon recht hebben op een paar ouders en grootouders.

Hoe schakel je weer terug naar je “normale” leven, na een intense, lange periode van zorgen maken om – en verzorging van je kind? Hoe ga je verder als je hele dagvulling draaide om het machteloos toezien hoe je kind verwikkeld is in een oneerlijke strijd? Hoe moet het voelen als je uit alle macht probeert er maar het beste van te maken, maar diep van binnen waarschijnlijk wel weet dat het vechten tegen de bierkaai is? Hoe verschrikkelijk zwaar moet het zijn voor ouders om je kind te zien lijden, terwijl er he-le-maal níets is wat je eraan kan doen? Hoe verwoestend moet het zijn voor je geloof, als je nog nooit iets kwaads gedaan hebt in je hele leven en als ‘dank’ je eigen kind mag begraven?

Het zijn vragen waar ik geen antwoord op heb. Ik geloof niet dat mensen ziek worden of doodgaan als straf. Ik geloof ook niet dat het onderdeel uitmaakt van een “hoger plan”. Ik geloof niet in een God die mensen (al dan niet willekeurig) tot zich neemt. Ik geloof ook niet dat er een bepaald doel bestaat dat gediend wordt bij ziekte of overlijden. Ik geloof namelijk dat er helemaal geen antwoord bestaat op die “WAAROM?”-vraag. Het gebeurt, omdat het nu eenmaal gebeurt….. De wereld is geen eerlijke plek, waar je goede daden beloont worden en je slechte daden bestraft. Kijk maar naar kinderen in Afrika, kijk maar naar monniken in Tibet, kijk naar vreedzame betogers in Libië, kijk maar naar eender welk ontwikkelingsland…..òf loop gewoon een keer een rondje op de afdeling Oncologie van een kinderziekenhuis. Heb je wel eens een baby, alleen in een kamertje, hartverscheurend horen huilen, omdat het kleine lijfje aan de chemo ligt? Ik wel…..en ik kan je verzekeren dat daar absoluut geen hoger plan bij hoort, daar wordt helemaal geen enkel doel mee gediend. Dat is alleen maar heel, heel oneerlijk!

Bademeister Franz und Gert

juni17

Zondag was mijn, in Kleve woonachtige, schoonvader (Gerrie) ’t zwembad van Oom Peter in de tuin weer “zomerklaar” aan ’t maken, ik stond erbij te kijken…hielp ‘m af en toe een beetje en INEENS had ik het !!!  Ik word BADEMEISTER in een Duits zwembad…….in m’n jeugd (in Duitsland) was er altijd een corpulente badmeester mét snor die enigszins geïrriteerd de jeugd onder de duim probeerde te houden (en mij zwemmen heeft geleerd).  Dat kan ik óók zijn……bedacht ik me, misschien was het ook een goed idee voor m’n schoonvader? Ook Gerrie zag het als duo-functie wel zitten; allebei op zó’n hoge stoel aan weerskanten van het zwembad, allebei een fluitje en dan gewoon in het Rudi Carrell-Duits tegen die Duutsers aan ouwehoeren:

“Jaja…..schön die Kopf boven Wasser halte !! Auch wenn Sie ein Zwijnekopf habe….jaja” Bleiben trappfelen, bleiben trappfelen !!” “Nein, nein….nog gewoon ein bissjen vollhalten, hätten Sie maar nicht zoviel Koteletten essen mussen!” Und…..spreitz und schlauss…..und spreitz und schlaus…….. “GERT !” (bekt lekkerder dan ‘Gerrie’ in ’t Duits), “volgens mich ist da wieder eine versoffen bei dich! Aber wir sagen immer; der einzige gute Deutscher is eine versoffene Deutscher, nicht?!”  “Hela hela…..nicht in das Wasser pinkelen, neinnein…..auch nicht von die Tauchpflank !  Abkneipfen bitte ja?” Wo sinds Sie nau verdomme helemaal mit beschäftigt? So arbeitet das hier toch nicht? Sie mussen heel gut so durchgehen, dann swäht er etwas !! Sind Sie nau helemaal von die Ratzen beschnuffelt?

Ik heb er nú al zin in !!!

Op het verkeerde spoor?

mei31

Zaterdag 29 mei werd ik tijdens een cabaretvoorstelling van Marc-Marie Huijbregts in het Muziekkwartier te Enschede toch zomaar even aan het denken gezet…..  Tussen de “verhaaltjes” door kwam hij met een gedachte die me bijzonder aansprak:

Marc-Marie had een boek gelezen getiteld: “On death and dying” en deelde deze ervaring met de zaal. Vaak als iemand in de naaste kring overlijdt aan een ziekte (al dan niet plotseling), wordt er door de naasten tegenaan gekeken alsof dit familielid uit hun midden is “weggerukt”. Alsof er een soort ideaal leven bestaat, maar van buitenaf komt er dan zo’n ziekte die het leven voor diegene “verpest” en voortijdig beëindigd. Maar wat als er nou helemaal niet zo’n ideaal levensspoor is…….wat als het leven inclusief die ziekte gewoon precies zo de bedoeling was en precies lang genoeg geduurd heeft? Met andere woorden…..het verloop van een leven valt misschien helemaal niet met iets of iemand te vergelijken, maar is zoals het is. En had dus ook niet beter gekund !

Ik trok me dit aan, omdat ik zelf al jaren met eenzelfde soort idee worstel…. Ik was een zeer voorbeeldige student met een gouden toekomst voor me (dacht iedereen). Ik heb echter in ’t verleden keuzes gemaakt die deze “gouden” toekomst hebben vertraagd en/of verstoord. Ik ben als het ware op een (minder goed) zijspoor beland en ben sindsdien bezig met een “inhaalrace” om weer terug op het “goede” spoor te komen….. Maar wat als er nou helemaal geen hoofdspoor of zijspoor is? Wat als dat spoor waar ik me op bevind, gewoon het spoor is dat voor mij precies zo bedoeld was? Dat spoor met al z’n rare bochten en wissels, waarvan ik altijd gedacht heb dat ’t aan mij lag dat deze route niet keurig recht liep (omdat ik ervan overtuigd was op een verkeerd spoor terecht te zijn gekomen). Ben ik dan niet (te) krampachtig bezig iets te bereiken dat helemaal niet te bereiken is?

marc-marie-punt

Quote of the week:

november17

“Watch your thoughts, they become words.

Watch your words, they become actions.

Watch your actions, they become habits.

Watch your habits, they become your character.

Watch your character, it becomes your destiny……”

Quotes of the week:

november6
“Goodness is the only investment that never fails….”

“A man is rich in proportion to the number of things he can afford to let alone….”

Henry David Thoreau,  taken from “Walden; or, life in the woods

 

Evolutie vanaf het dak !!

juli3

In het kader van : “Wat zou er gebeuren als…..?”, wil ik jullie deelgenoot maken van de volgende hypothetische gedachtengang.

Als een diersoort problemen ervaart in haar natuurlijke habitat, verzint Moeder Natuur in het kader van de evolutie, er een oplossing voor nietwaar? (Nature always finds its way…) Wat zou er dan gebeuren als je alle hamsters van één soort verzameld, je je naar het dak van een willekeurig kantoorpand begeeft en ze één voor één, consequent….dag in, dag uit…….van het dak gooit ?  Theoretisch gezien zou op den duur, als je het maar lang genoeg volhoudt, de evolutie ervoor moeten zorgen dat de hamster langzaam gaat leren vliegen, danwel tenminste onbeschadigd gaat leren landen, toch?? Het is vliegen of uitsterven, zeg maar !

Of is dat te simpel gedacht? Graag hoor ik hier jullie mening over in de vorm van een comment………
 

Fly hamsterboy…….fly !!
russischedwerghamster

van ruilen komt………

mei20

Ik moest laatst ff naar de Kijkshop (mijn all-time-favo-shop…..NOT!), alwaar ik staand in de rij het volgende aan het overpeinzen was:

Wat zou er gebeuren als je met een broodje Döner, druipend van de knoflooksaus, woest de Kijkshop binnenstormt….het broodje met een kwaad gebaar op de toonbank kwakt….en je je wijzend op het broodje luidkeels beklaagd : “dat het GVD toch níet normaal is dat na 2 dagen de batterijen al leeg zijn?!?!”

Dat moet toch op z’n minst het personeelsblad van de Kijkshop halen, liek’ mien soooo??

CWI

mei4

Een stuk verder bij ons in de straat is een gloednieuw kantoorpand neergezet, onderin zit tegenwoordig het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Vroeger noemde je zoiets gewoon Arbeidsbureau, maar soît…je moet geen ouwe koeien uit de sloot halen niewaar?

Ik vraag me dan meteen af wat er zou gebeuren als je daar vrolijk en vastberaden binnenstapt en bij het inschrijven stug volhoudt dat je “…énkel en alleen komt voor het Ínkomen !!”   Staat vast niet in hun handboek “Wat te doen bij……..”.