Het KladBlog

The stuff that is going through my mind….

Mondain en gemoedelijk land, dan denk je aan……..Oostenrijk??

juni25

Vorig jaar zomer werd er besloten om mijn schoonvader op te zoeken (hij werkt en woont in Oostenrijk). Ik was er in mijn jeugd al 5 x geweest met m’n ouders (kramperen aan de Milstätter-See en vervolgens je halve klas tegenkomen incl. leraar), maar nog nooit in de hoek die nu zou worden aangedaan; het historische Salzburg, stad van Mozart en Sissi.

Met 5 man (eigenlijk 4 dames en één man, namelijk ikzelf) werd onze arme Ford Fiësta volgepropt en de reis begonnen. Hoewel we hadden afgesproken niet meer dan 1 weekendtas per persoon mee te nemen, bleken de beauty-cases, plastic tassen met schoenen en aanverwante artikelen hoegenaamd niet in deze categorie te vallen en moest daar toch een plekje voor worden gevonden….

Hoe hoger we kwamen in Duitsland, hoe moeilijker ons (te) volgeladen autootje het kreeg. Terwijl de passagiers achterin vreedzaam lagen te pitten, leverden de bijrijder (ik) en de bestuurder (schoonmoeder) een verbeten (geestelijke) strijd tot aanmoediging van de 1.3 liter injectie (inclusief meeschommelen) die heuvel op, elke inhaalmanoevre vruchteloos liet stranden. (niets frustrerender dan met veel moeite en pijn een auto gaan inhalen om vervolgens een kwartier ernaast te moeten blijven “hangen” omdat je gewoon niet genoeg tempo erin krijgt !) Vele meewarige blikken vielen ons dan ook ten deel, als we de zoveelste inhaalpoging weer tevergeefs moesten staken.

Eenmaal aangekomen in ons (bijzonder ruime) appartement werden de tassen uitgepakt, de 18.134 spinnen verwijderd (Fráánk….hier zit er nóg eentje !!) en de koers richting centrum Salzburg gezet. Wát een mooie stad om te zien….mooie gebouwen, leuke straatjes en pleintjes en van alle gemakken (lees: merkwinkels) voorzien. En zoals overal in Oostenrijk; geen afval op straat te zien…alles even schön und sauber !  Hoe langer we in Salzburg rondstruinden, hoe meer ik eraan begon te denken dat ik hier wel zou kunnen wonen… (!)

Waar kun je nog een een aantal horloges voor je laten uitstallen en bekijken op 1 meter van de uitgang, terwijl de verkoopster zonder enig dralen ver achterin de winkel rustig de catalogus erbij pakt?  In Nederland zeker niet (meer) !  Overal kreeg je het gevoel dat er in deze stad helemaal geen criminaliteit o.i.d. bestond. Alles was aan te raken, te passen, te bekijken…..zonder dat er zich iemand druk leek te maken of je er misschien niet mee aan de haal zou gaan. Dit in combinatie met het buitengewone aanbod aan cultuur, restaurants, mondaine winkels en de overweldigende natuur maakte dat ik een beetje verliefd werd op Salzburg.

In Salzburg wordt afval gedeponeerd waar dat de bedoeling is, is politie nog gewoon politie (die nog wat te zeggen heeft), is winkelen nog plezierig en ongedwongen en wordt je geholpen door personeel mét motivatie, vind je nog winkeltjes gespecialiseerd in curiosa als koekkoeksklokken, klederdracht, champagne of toneelkijkertjes. In Salzburg heeft de ijssalon een aparte verdieping voor de (vaste)V.I.P.-klanten, krijg je in het verkeer gewoon voorrang, zijn er speciale “dames-parkeerplaatsen” (geen grapje) en wordt er bij de koffie het complete gebakjes-aanbod áán tafel gepresenteerd, zodat je ziet wat je koopt.  Daarom van mij:…………..een platina veer in de reet voor SALZBURG !!

Hier nog een paar fijne plaatjes om van te genieten:

http://www.flickr.com/photos/frankschut/sets/72157617688835498/

800px-salzburg_panorama

posted under Memories
4 Comments to

“Mondain en gemoedelijk land, dan denk je aan……..Oostenrijk??”

 1. On juni 26th, 2009 at 06:56 Simone Says:

  Prachtig verhaal van die auto. En wat een leuke stad, houd ik zeker in gedachten.

  Je hebt die spinnen toch wel diervriendelijk verwijderd he!

 2. On juni 26th, 2009 at 07:40 Simone Says:

  Was wel een héle korte reactie trouwens…. was nog een beetje vroeg :).
  Ben ook dol op de reinheid van die landen, heb het in Zwitserland ook ervaren (en in Singapore, maar goed qua tidiness en politionele normen zoals ze horen te zijn kan dat rijtje nog wel even aangevuld worden). Die berglucht, ook zo lekker he. Mede daarom het plan om volgende zomer weer naar ‘zo’n’ land te gaan. Hoorde laatst wel trouwens dat er in Oostenrijk tegenwoordig ook (in navolging van de Turkse Riviera) zoveel Russen zouden zitten? Misschien all incusive met skieen of zo.

  Zie het weer helemaal voor me…. jij die na een kwartier ‘hangen’ een semi-verontschuldigend gebaar naar de passagier van de auto naast je maakt en weer afdruipt.. haha. Wat een verschil in beleving kan er zijn in de front seats en de back seats he.

 3. On juni 26th, 2009 at 07:43 Simone Says:

  ‘bestuurder’ van de auto naast je! He, ik was er nog zo op gebrand je comments niet steeds te vervuilen door correcties te maken. Nog steeds een beetje vroeg.

 4. On juli 3rd, 2009 at 16:50 yuppys Says:

  als je met “diervriendelijk” bedoelt, dat ze niet erg lang hebben geleden….dan : JA !

Email will not be published

Website example

Your Comment: